Reflü Hastaları Nasıl Beslenmeli
Reflü hastaları nasıl beslenmeli, günümüzde çoğu kişinin yakınması arasında yer alan reflü, önemli bir mide sorunudur. Ağızda çiğnenen besinlerin mideye gittikten sonra, besinlerin ya da bunların acı suyunun mideden yemek borusuna oradan da ağız içine geriye gelmesi reflü belirtisi olarak kabul edilir. Reflünün neden olduğu sorunların giderilmesinde, bunun önlenmesinde alınacak bazı önlemler hastalara yardımcı olabilir.
Reflü hastalarının beslenmelerine dikkat ederek, rahatsızlığın etkilerini azaltmaları mümkün olabilir. Bu beslenme şeklinde uygulanan diyette hedeflenen reflü hastalığının etkilerinin azaltılmasıdır. Bu bir kilo verme diyeti değildir. Çünkü beslenmede hastaların yaşam boyu uzak kalması gereken besinler bulunmakta, reflü için sakıncası olmayan tüketilebilecek besinler bulunmaktadır.
Reflü hastalarının uyması gereken beslenme kuralları- Yemeklerin az ve sık tüketilmesine dikkat edilmelidir. Aşırı yağlı besinlerden uzak kalınmalı, günde öğünler 6-7 defaya bölünmelidir.
- Besinler yavaş tüketilmeli, ağızda daha uzun çiğnenmelidir.
- Sigara içen hastalar bunu bırakmalı ya da azaltmalıdır.
- Giysilerde beli sıkan kıyafetler olmamalıdır
- Yemeklerde sıvı tüketiminden uzak kalın.
- Aşırı kilolu reflü hastalarının kilo vermesi yararlı olur.
- Stresten kaçınmak, reflünün alevlenmesine engel olur.
- Yemek yedikten sonra ağır egzersizlerden, hızlı hareketlerden kaçınılmalıdır.
3>Reflü hastaları hangi besinleri tüketmemelidir?- Hazır meyve suları, çay, kahve, asitli içecekler ve alkol içeren içecekler
- Sahanda yağda pişirilen yumurta ve tulum peyniri
- Kuru fasulye, nohut, mercimek ve mısır gibi gaz yapıcı besinler
- Aşırı yağlı ve kızartma şeklinde pişirilen besinler
- Turşu, limon tuzu, sarımsak gibi içerikli besinler
- Çiğ domates, kuru soğan ve nane
- Turunçgiller, acı baharatlar, portakal, greyfurt gibi yiyecekler
- Sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, sakatatlar
Reflü hastalarının tüketebilecekleri besinler- Meyveli sütler, limonata, meyve çayları, süt ve salep
- Papaya ve ananas gibi meyveler
- Kırmızı et ve tavuk eti ızgarada ve haşlanmış olarak tüketilebilir
- Bezelye, yeşil taze fasulye, havuç gibi sebzeler
- Elma, muz, şeftali, çilek ve armut gibi meyveler
- Lahana, brokoli, karnabahar, maden suyu
- Mısır ekmeği, kepekli ve tahıllı ekmekler
- Kızılcık suyu, yulaf ezmesi ve ızgara balık türleri
- Beyaz peynir, haşlanmış yumurta, yeşil ve siyah zeytin
- Kimyon, kekik, tarçın ve tuz
- Kek, jöleli pastalar, sütlü tatlılar, bal ve reçel türleri
- Pirinç, makarna ve pişmiş olan sebzeler
Reflü hastaları için örnek yemek menüsü
Sabah kahvaltısı: 2 dilim kepekli ekmek, 1 dilim beyaz peynir, 1 fincan şekersiz açık çay, 1 adet katı pişmiş yumurta beyazı, 3-4 siyah zeytin.
Ara öğün: 1 adet elma ve yarım muz.
Öğle yemeği: Derisiz ızgarada pişen tavuk eti, 4 yemek kaşığı yeşil fasulye yemeği, 1 dilim tam buğday ekmeği.
Ara öğün: 2 adet grissini, 1 dilim az yağlı beyaz peynir.
Akşam yemeği: 1 dilim kepek ekmeği, 1 kâse az yağlı yoğurt, 6 yemek kaşığı bezelye yemeği.
Ara öğün: 2 adet kuru kayısı, 2 adet ceviz, 1 fincan bitki çayı.
Reflü hastaları yemek listesini oluştururken, rahatsızlıklarını tetiklemeyecek olan besinleri tercih etmelidir. Beslenme sırasında alacakları önlemlerle reflü hastalığından en az zararı görebilirler.
20.01.2024 15:05:21
Reflü Hastaları Nasıl Beslenmeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|