{ "title": "Reflüye İyi Gelen Bitki Çayları", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/refluye-iyi-gelen-bitki-caylari.gif", "date": "21.01.2024 08:38:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Reflüye iyi gelen bitki çayları, reflüyü kontrol altına almak için doğru bitkisel çayları tüketilebilir. Ancak yalnızca bitkisel çaylara güvenerek reflü şikâyetlerini gidermeyi düşünmek doğru değildir. Sigara ve alkol tüketimi, baharatlı gıdalar, aşırı yağlı besinler, portakal, nane ve limon gibi yiyeceklerden de kaçınmak gerekir. Reflü belirtilerini tetikleyen ve sıkıntıları arttıran tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

Reflü, mide ve yemek borusu arasında yer alan ve sindirim için üretilen asitlerin yemek borusuna çıkışını önleyici görev üstlenen kapakçığın fonksiyonel olarak çalışmamasından dolayı kaynaklanan bir mide rahatsızlığıdır. Kapakçık düzenli çalışmadığında mide asitleri yemek borusuna ulaşarak yemek borusunun etrafını zamanla tahriş eder ve tahriş nedeniyle ciddi anlamda mide ağrıları yaşanır. Reflü tedavisinde amaç mide asidi salgısını düzenlemek ve yemek borusuna ulaşımını engellemektir.

Reflüye İyi Gelen Bitki Çayları

Karaağaç Çayı: Karaağaç çayı reflü sıkıntılarını hafifletmek için en çok tavsiye edilen çaylardan biridir. Mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Karaağaç çayı için 2 su bardağı sıcak suyun içine 2 çorba kaşığı karaağaç kabuğu tozu ilave edilir. Karışım koyu bir kıvam alana kadar karıştırılır. Yaklaşık 3 dakika demlenmesi için beklendikten sonra içilmeye başlanabilir. Karaağaç çayı yemeklerden sonra tok karnına günde 3 fincan kadar içilebilir.

Papatya Çayı: Papatya çayı gaz, ishal, şişkinlik ve mide bulantısı için hazırlanabileceği gibi reflü tedavisinde de alternatif olarak kullanılabilir. Yarım litre kaynar suyun içine 3 çorba kaşığı kurutulmuş papatya eklenerek 5 dakika demlenmeye bırakılır. Ardından süzülerek çay içilmeye başlanabilir. İçine bal ilave edilerek papatya çayı tatlandırılabilir. Yemeklerden sonra öğün aralarında günde 3 fincan içilebilir.

Meyan Kökü Çayı: Meyan kökü ülser tedavisinde doğal bir ilaç olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Reflü belirtilerini de hafifletici etkisi bulunan meyan kökü çayı sindirmi rahatlatıcı ve koruyucu bir özellik taşır. Ayrıca balgam söktürücü ve solunum yollarını temizleyici özelliği bulunmaktadır.

Zerdeçal Çayı: Zerdeçalın içeriğinde reflünün belirtilerini azaltan antioksidanlar bulunmaktadır. Reflüyü tek başına tedavi edebilecek nitelikte olmasa da belirtileri azaltmak için yardım alınabilecek bir bitki çayıdır.

Hatmi Çiçeği Çayı: Reflü için tüketilebilecek etkili çaylardan biri olan hatmi çiçeği çayı astım, bronşit, soğuk algınlığı ve sindirim problemlerine karşı da kullanılabilir. İltihap giderici etkisi sayesinde idrar yolu, solunum yolu ve sindirim sistemindeki tahrişi azaltıcı özellik taşır. Hatmi çiçeği kökünün çay şeklinde hazırlanması reflü nedeniyle oluşan yanma hissini azaltır.

Not: Bazı bitkisel çaylar sindirim sistemini rahatlatıcı etki yaratsa da reflü belirtilerini tetikleyici özellik taşıyabilir. Ayrıca bazı bitkisel çaylarında tıpkı ilaçlar gibi yan etkileri bulunmaktadır. Reflü şikâyeti yaşayan kişilerin bitkisel çaylara başvurmadan önce mutlaka bir uzmana danışmasında yarar vardır. Reflü ilerlemişse yemek borusunda açık yaraların oluşma ihtimali oldukça yüksektir. B durum kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bitki çayları devamlı kullanılan baz ilaçlar ile etkileşim yaratarak ilaçların kişiye ciddi anlamda zarar vermesine yol açabilir. Yine düzenli ilaç kullanan kişilerin bitki çayı tüketmeden önce doktora danışmasında yarar vardır.
" } ] }