{ "title": "Reflü", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu.jpg", "date": "20.01.2024 09:38:05", "author": "Sezcan", "article": [ { "article": "Reflü, yenilen besinlerin mideden geri boğaza kaçarak gelmesine denir. Yenilen besinin geri boğaza gelmesi, boğazı tahriş eder ve farenjit gibi boğaz hastalıklarına neden olabilir. Bu durumun fazla yaşanması yemek borusunu tahriş eder ve yemek borusu korunmaz hale gelir. Bunun sebebi mideden geri ağza gelen mide içeriğinin asitli olmasından kaynaklıdır. Yetişkin insanların yaklaşık %20'sinde reflü hastalığı görülebilir.

Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü Tanısı Nasıl Konur?

Reflü tanısı için kullanılabilecek birçok yöntem vardır fakat en sık kullanılan 3 yöntem vardır. Bu 3 yöntem: gastroskopi, endoskopi ve manometredir. Gastroskopi yöntemi, ince bir aletle boğazdan girip yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mideyi incelemektir. İncelemede en önemli ölçüt, reflü hastalığının evresi ve incelenen kısımların zarar görüp görmediğidir. Endoskopi yöntemiyle ise mide kapağının durumu, mide yüzeyindeki rahatsızlıklara bağlı olarak reflü tanısı konulmaktadır. Manometre yöntemi ise yemek borusuna yapılan basit yutkunma testidir. Bu test sonrasında kişinin reflü olduğu veya olmadığı belirlenir.

Reflü Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü süreci, reflü evresi gibi etkenlere bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Reflü, 2 çeşit yöntemle tedavi edilebilmektedir. Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. Diğer yöntem ise cerrahi müdahaledir. Eğer reflü, yeni başlamış veya çok düşük seviyedeyse ilaç tedavisi yapılmaktadır. İlaç tedavisindeki amaç, yemek borusunda oluşan tahriş veya zararı gidermek ve mideyi kontrol altına almaktır. Eğer kronik bir reflü etkeni varsa, ilaç kalıcı bir çözüm sağlamamaktadır ve bu durumlarda cerrahi tedavi önerilmektedir. Çünkü ilaç tedavisi ile sadece boğazdaki tahriş azaltılmaktadır ve mide kapağındaki problemi halletmez.

Cerrahi tedavi yöntemi ile reflü hastalığında kesin sonuç sağlanır. Çünkü cerrahi müdahale sonrasında mide kapağındaki bozukluk giderilmektedir. İlaç kullanımını gerektirmeden hızlı bir sonuca ulaşmak için cerrahi tedavi yöntemi daha çok tercih edilmektedir.

Reflü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Erken tanı konup, erken tedavisi uygulanırsa hiçbir risk taşımaz. Reflü, tedavi edilmemesi durumunda ciddi problemler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en önemlisi halk arasında gırtlak kanseri olarak adlandırılan yemek borusu kanseri olma riskini artırmaktadır.

Reflüye Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
" } ] }