{ "title": "Reflü Tedavisi", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-tedavisi.gif", "date": "21.01.2024 20:14:11", "author": "Muaz", "article": [ { "article": "
Reflü tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Tedavinin gecikmesi yemek borusunda fazla tahriş oluşturarak, alt kısmında kısalmaya sebep olacaktır. Bunun neticesinde katı besinlerin tüketimi yapılamayacaktır. Hastalığın belirtilerini takiben, yapılacak olan teşhisin ardından tedavi yollarının uygulanması gerekir.

Reflü tedavisinde uygulanan yöntemler nelerdir?

İlaç tedavisi ve beslenmenin düzene sokulması: Mide asidinin düzenlenmesi için kullanılması gereken ilaçların ihmal edilmemesi gerekir. İlaç tedavisinin yanında asitli yiyeceklerin yenmemesi, mideyi tıka basa doldurmamak, yemeklerden hemen sonra yatmamak tedaviyi destekleyecek davranışlardır. Bunların dışında dar giyeceklerden kaçınmak, uyku esnasında uygun yastıkları kullanmak şikâyetleri azaltacaktır. İlaç tedavisine devam edildiği sürece şikâyetlerin ortadan kalktığı görülse de ilaç kullanmayı bırakanlarda şikâyetler yeniden nüksedecektir. Çünkü ilaç tedavisi mide kapakçığını tedavi etmemektedir. Burada amaçlanan mideden yemek borusuna giden asit miktarını azaltmaktır. İlaçların uzun süre kullanımı kişilerde başka sağlık sorunlarına sebep olacağı için, hastaların dikkatli kullanmasını tavsiye ederiz.

Ameliyatsız uygulanan endoskopik yöntemler: Çok yaygın bir tedavi yolu olmasa da bu yöntem ağızdan girilerek oluşmuş olan komplikasyonların tedavi edilmesi amacını taşımaktadır.

Laparoskopik cerrahi tedavi: Uygulanan diyet ve ilaç tedavilerinden sonuç alınamayan hastalarda, kesin etkili olan laparoskopik cerrahi yöntemin uygulanması tercih edilir. Laparoskopik Nissen olarak da bilinen bu yöntemde, karından 0,5 ve 1,0 cm'lik noktalardan girilerek, özel aletler yardımıyla hastadaki oluşumların tedavisi yapılır. Kapalı olarak yapılan bu yöntemde, öncelikle mide fıtığı varsa bu onarılır. Hastada 360 derecelik veya 270 derecelik anti-reflü düzeneği oluşturularak, gıdaların mide içerisine itilmesi sağlanır. 35-40 dakika süren ameliyattan bir gün sonra, evindeki normal yaşantısına dönebilir. Bir hafta sulu ve yumuşak gıdalarla beslenmesi gereken hastalar, ikinci haftadan itibaren yemeklerini yavaş yeme dışında herhangi bir kısıtlamaya girmezler.

Cerrahi tedavi: Gerçek anlamda reflü tedavisi sağlayan tek yol olarak bilinen yöntem, açık olarak yapılır. Yemek borusunda ileri derecede hasar oluşmuş kişilerde ve ilaç tedavisinin etkisiz kalması durumunda düşünülmesi gerekir. Ameliyatta yemek borusunun mideyle birleştiği yere yeni bir kapak yapılması hedeflenir. Midenin geniş bir bölümü yemek borusunun etrafına sarılarak, iyice tutturulur. Kişide mide fıtığı da gelişmişse, fıtık deliği tamir edilir. Mide fıtıklarının ameliyat dışında tedavisi bulunmamaktadır. %90 oranında başarı sağlanan yöntemde, başarı sağlanamayan hastalarda ilaç tedavisine devam edilir. Ameliyattan sonra hastalarda görülen yutma ve geğirme problemleri 3-6 ay içerisinde iyileşme gösterir. Bir haftalık istirahat sonunda hastaların normal hayatına dönmesi mümkün olmaktadır.

Radyofrekans ve Endoskop yöntemi: Yemek borusunun mideye açılan kısmının daraltılması esasına dayanan radyofrekans yöntemi ve endoskop kullanılarak mide kapacığının dikilmesi yöntemi henüz yeni uygulanan yöntemler arasında yer alır.
" } ] }