{ "title": "Reflü Oruç Tutabilir Mi", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-oruc-tutabilir-mi.gif", "date": "21.01.2024 06:57:13", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Reflü Oruç Tutabilir Mi, Ramazan ayının sıcak ve uzun yaz günlerine gelmesi iftar ve sahur vakti yemeğe aşırı yüklenme sonucu mide rahatsızlıkları baş gösteriyor. Bunların arasında reflü, gastrit baş sırada gelmektedir. Fakat doktorlar özellikle reflü rahatsızlığı olan hastalara azar ve yavaş şekilde yemek yemelerini önermektedir. Oruçda uzun süre midenin boş kalıp daha sonra aşırı bir şekilde yemek yenerek doldurulduğu günlerde sıkça rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Oruç tutan kişilerde uzun süre açlığa bağlı asit fazlalığı uzmanlar tarafından teorik olarak kabul edilmektedir. Aynı şekilde oruç tutmak reflü hastalığına zarar vermez fakat ramazan ayında reflü hastası olanların yanlış beslenmesi sonrası birtakım şikâyetler oluşabilmektedir. Reflü hastaları her sene oruç tutmadan önce Uzman bir doktor tarafından kontrol altına alınmalı ve uygun görülürse oruç tutmasında sakıncası olmamaktadır. Fakat reflü hastaları ilaçlarını sahurda ve iftarda göz ardı etmeyip düzenli bir şekilde kullanmalıdır. İftarda reflü hastaları aşırı ve hızlı şekilde yemek yememelidir. Aşırı ve hızlı yemeye bağlı midede basınç artışı ve reflüjler de artabilir. Özellikle reflü hastaları yağlı gıdalardan uzak durmalıdır. Yağlı gıdalar fazla besleyici ve mide boşalmasını geciktirmektedir. Bundan dolayı daha fala yiyecek bağırsakta kalarak reflüye yol açmaktadır.

Reflü oruç tutabilir mi sorusuna cevap olarak prf. Dr. Veya uzmanlar şu şekilde açıklık getirmektedir. Reflünün oruç tutmasında hiçbir sıkıntı olmamaktadır diye söylenir. Fakat reflü için dikkat edilmesi gereken konuların başında çiğ domates, portakal suyu, acı biber, gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekmekte olduklarını bildiriyor. Reflü hastalarının dinlenme imkânı buldukları takdirde dinlenmeleri gerektiğini söylemektedir. Ancak kesinlikle reflü hastaları yemek yedikten 4 saat sonra uyumalıdırlar. Yemekten hemen sonra uyunması oldukça reflü hastası için tehlikelidir. Ayrıca tıp dalındaki farklı bir doktor şöyle söylemektedir. Reflü hastalarının oruç tutmalarında kesinlikle bir sakınca olmadığı ve oruç tutmaktan korkmamaları gerektiğini söylemektedir. Reflü hastalığı ağrılarına göre sınıflandırılmaktadır. Reflünün en ağır evresi D evresidir. A evresi en hafif aşamadır ve bu tip reflüye sahip olan hastalar kolaylıkla oruç tutabilirler. Hafif reflüsü olanlar en az iki, ağır reflüsü olanlar ise en az üç saat beklemelidir ve daha sonra uyumalıdır. Uzun süre açlık sonrası dikkatsizce yüksek kalorili ve fazla miktarda yiyecek yenilmesi reflü hastalığını arttırır. İftardan 3 saat sonrası küçük bir öğün eklemek mideyi aşırı doldurmayı önlüyor. Doktorunuzun tavsiyesi olan proton pompa inhibitörü türünde bir ilacın iftarda ve sahurda alınması gün boyu aç kalan ve yüksek miktarda asit salgılayan midenizin asit salgısını azaltıyor bu da sizin iftar sonrası ya da sahur sonrası ağrılarınızın dindirilmesini sağlıyor. Reflü hastaları oruç tutabilir dedik ama dikkat edilmesi gereken ve uyulması gereken uygulamalar vardır. Örneğin reflü hastaları gazlı içeceklerden oldukça uzak durmalıdır, yağlı gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir, iftarda ve sahurda mide tam doldurulmamalı azar yemekler yenilmelidir, yemekten sonra reflü hastası hemen yatmamalı üç saat sonrasında yatmalıdır, iftar sonrası yatana kadar asit içerikli yiyecekler yenilmeden dikkat edilmeli ve ara öğün yenilmelidir, acılı ve baharatlı yiyecekler uzak durulmalıdır.

Bu hastalığa sahip olan kişiler oruç tuttuklarında iftar sonrası bol bol su tüketmelidir. Evre A olan kişiler doktorun vermiş olduğu ilacı kullanarak oruç tutabilirler. Genel olarak iftar sonrası mutlaka spor yapılmalıdır çünkü yediğiniz besinler sindirilmez ise uyumak için uzandığınızda yiyecekler yemek borunuza daha kolay gelmektedir bu da size sancı ve rahatsızlık verebilmektedir. Reflü hastalarına tavsiyem oruç öncesi mutlaka doktora görünerek önlem alarak orucunu tutmaya başlamalıdır. Fakat doktor tutmaması gerektiğini söylüyor ise tutmamasında fayda olacaktır. Bir de hastalar iftar sonrası mutlaka sigarayı ve alkolü kesmelidir.
" } ] }