{ "title": "Reflü Öksürüğü", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-oksurtugu.gif", "date": "18.01.2024 22:49:25", "author": "sevda kocaman", "article": [ { "article": "
Reflü Öksürüğü, Gastroözofagal reflü rahatsızlığı veya asit reflüsü mide içerisindeki sıvının yemek borusu içerisine geri kaçmasıdır. Bu yemek borusuna geri kaçan sıvı hasta olan kişilerin bir kısmında yemek borusuna zarar verebilmektedir. Kaçan sıvı içerisinde mide asidi ve proteinin sindirilmesinde kullanılan pepsin adlı enzim bulunmaktadır. Bu sıvıda yemek borusuna zararlı bir asittir. Mideden yemek borusuna kaçan asidin mide, boğaz, yemek borusu, ses telleri ve akciğerlere yaptığı tahrişle ortaya çıkan rahatsızlığa reflü denmektedir. Reflü kuru ve şiddetli öksürük yapmasının yanında ses kısılması, ağız kokusu, diş sararması, diş çürümesi, kronik sinüzit, mide ekşimesi, mide ve göğüs bölümünde yanma hissi oluşturabilmektedir. Vücudumuzdaki yemek ve soluk borumuzda koruyucu zar bulunmamaktadır. Bu nedenle mide içerisindeki sıvının yemek borusuna kaçması şiddetli yanma ve öksürük oluşturmaktadır. Reflü hastaığı kişilerde sürekli, şiddetli ve kuru öksürük oluşturmaktadır. Bu rahatsızlıkların ve şiddetli öksürüğün geçmesi için 2 tedavi yöntemi bulunmaktadır.

Kişisel Tedavi: Yatarken yüksek ya da çift yastık kullanılırsa kişi uyurken asidin mideden yemek borusuna geçişi zorlaşır. Bu sebeple reflü rahatsızlığı olan kişiler yattıklarında başları mümkün olduğunca yüksek seviyede olmalıdır. Bu hastalığa sahip olanların reflüye sebep olacak ya da tetikleyecek yiyecek ve içecekleri tüketmemesi gerekmektedir. Çikolatalı gıdalar, baharatlı yiyecekler, kafein, portakal suyu ve asitli gıdalardan uzak durulmalıdır. Aşırı yemek yemekten kaçınılmalıdır.

İlaç Tedavisi: Reflü tedavisinde asit kontrolünü sağlayacak ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. İlaç kullanımı süreklilik gerektirdiği için ilaç kullanımı bırakıldığında tekrar edebilmektedir. Bu ilaçları kullanırken oluşabilecek yan etkileri doktorla konuşulmalıdır.

Reflünün Oluşumunun ve Etkilerinin (Öksürük, mide yanması vb) Neden Olur?
" } ] }