Reflü nedir, Mide içeriğinde bulunan asit, safra ve pankreas sıvısının yemek borusuna gelmesi ve bölgeyi tahriş etmesi sebebiyle oluşan bir mide hastalığıdır. Reflü, Her yaştan insanı etkisi altına alabilir. Alkali özellikteki bu sıvılar asitli özellikleriyle, yemek borusuyla uzun süre temasta bulunarak bölgeyi tahriş etmektedir.
Bu hastalığı yaşayan kişilerde genellikle yemeklerden sonra ağza besin artıkları ve acı su gelir. Bunun yaşanmasının sebebi, mide ile yemek borusunun irtibatını sağlayan kapakçığın görevini yapamamasıdır. Bu kapağın görevi, midede bulunan içeriğin yemek borusuna geçişini engellemektir. Hastalarda bu mekanizma gevşeyerek, sorunlara neden olmaktadır. Bu mide fıtığı ile yaşanabilen bir durumdur. Midede bulunan bozukluklar ve yemek borusunun sorunları hastalığı tetikleyebilir. Bu hastalığın belirtileri çok geniş alanda görülebilir.
Reflü belirtilerinin sınıflandırılması
Gastroözofageal reflü olarak bilinen mide ve bağırsak sistemi ile ilgili tipik belirtiler.
Laringofaringeal reflü olarak bilinen atipik belirtiler
Atipik belirtilerin daha çok görüldüğü hasta grubunda tipik belirtiler görülmeyebilir. Kulak, burun, boğaz hastalıklarından şikâyetçi olanlarda atipik reflü belirtilerinin görülmesi mümkündür.
Tipik belirtiler nelerdir?
Özellikle göğüs kemiği arkasında yanma hissedilmesi
Ağıza gelen acı su
Ağıza besin artıklarının gelmesi
Hazımsızlık, şişkinlik ve geğirme
Yutma sorunları, yemek borusunda takılma hissi
Atipik belirtiler nelerdir?
Kalpte çarpıntı ve baskı hissedilmesi.
Nefes darlığı çekilmesi.
Ses kısılması
Öksürük nöbetleri, özellikle gıcık tarzında öksürük.
Ağız kokusu çekilmesi.
Astım rahatsızlığı.
Dişlerde yaşanan çürükler.
Yutakta yutma güçlüğü, farenjit ve sinüzit sorunlarının bulunması
Yukarıdaki belirtilerin yaşanması durumunda endoskopi yapılarak teşhis konulmaktadır. Teşhisin ardından ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılarak hastalığın tedavisine başlanmalıdır. Geciken tedavilerde yemek borusunun kısalması ve işlevini yerine getirememesi gibi durumlar yaşanabilir. Katı gıdaların tüketilmesini engelleyen bu durum, hastalar açısından iyi olmayacaktır.