{ "title": "Reflü İlaçları", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-ilaclari.gif", "date": "19.01.2024 00:19:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Reflü ilaçları, reflü kısaca mide yanması olarak tanımlanmaktadır. Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna doğru ters yönde akması sonucu ortaya çıkan bir mide rahatsızlığıdır. Mide asidinin ters yönde akma sebebi yemek borusunun alt kısmındaki kasların zayıf olmasıdır ya da bu kasların yanlış zamanda gevşemesi mide asidinin ters yöne akmasına neden olur. Bu kas yemek borusu büzgeci olarak tanımlanır. Normalde kapalı olması gereken büzgeç bir hasar nedeniyle yanlış bir zamanda açıldığında mide asidi yukarı doğru çıkmaya başlar ve bu durumda göğüste ciddi anlamda yanma hissi oluşur. Aynı zamanda boğazı temizleme isteği, tıkanma, tüketilen gıdaların tekrar ağza gelmesi, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, öksürük gibi şikâyetlere de yol açan bir hastalıktır.

Reflü mutlaka ihmal edilmeden tedavi edilmelidir. Aksi halde daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Tedavi için kullanılan reflü ilaçları hastalığı büyük ölçüde kontrol altına alabilir. Ancak ilaç tedavisi ile kişi yediğine içtiğine dikkat etmelidir.

Reflü İlaçları

Antasitler: Antasitler reflü tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İlaçların mide asidini giderici etkisi vardır. İlaç kullanıldıktan kısa bir süre sonra mie asidi nötralize olarak ağrılar geçer. Antasitler orta dereceli reflü hastaları için tavsiye edilmektedir. Bu ilaç türlerinin mide çeperi ve yemek borusunda meydana gelen iltihabı giderici etkileri yoktur. Ağır gıdalardan oluşan bir öğünden sonra reflü şikâyeti yaşamamak için kullanılabilir. Bu tür ilaçların bilinçsiz ve aşırı bir şekilde kullanılması ishal, kabızlık gibi yan etkilere neden olmaktadır.

Yemek Borusunu Destekleyen İlaçlar: Carafate ve Bismol gibi ilaçlar mide bulantısı, ishal ve gırtlakta oluşan yaraları tedavi etmek için kullanılsa da bu ilaçlar bazı kişilerde reflü tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu tür ilaçlar yemek borusu üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak mideden yemek borusuna ulaşan asitlerin bu alanda tahrişe yol açmasını engellemektedir. Bu tarz ilaçların haftada 1-2 defa reflü ağrısı yaşandığında kullanılması gerekmektedir.

Gaz İlaçları: Reflü şikâyeti ile ağrılı seyreden dönemde şişkinlik ve gaz gibi de yakınmalar oluşabilir. Gaz şikâyetlerini gidermek adına eczanelerden birçok ilaca ulaşmak mümkündür. Tablet şeklinde temin edilebilecek bu ilaçlar midede gaz birikimini parçalayarak vücuttan dışarı atılmasını kolaylaştırır.

H-2 Reseptör Engelleyiciler: Midede asit oluşmasını önleyen bu ilaçlar antasitlerden daha fazla etkilidir. Ancak antasiter kadar çabuk etki yaratmazlar. Bu nedenle de bu ilaçların yemeklerden 30 dakika önce alınması tavsiye edilir. H-2 reseptör engelleyiciler ayda 1-2 defa ortaya çıkan reflü belirtilerini azaltmak için kullanılmaktadır.

PPI (Proton Pump Inhibitors): bu tür ilaçlarda H-2 reseptör egelleyiciler gibi mide asidi üretimini engellemek için kullanılır. Ayrıca asit nedeniyle tahriş olan yemek borusu çeperini de onarıcı etkileri vardır. PPI şiddetli reflü ataklarında ve reflü şikâyetlerinin çok sık görüldüğü kişilerde kullanılması tavsiye edilir.
" } ] }