{ "title": "Reflü Hastalarının Yememesi Gerekenler", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-hastalarinin-yememesi-gereken.gif", "date": "20.01.2024 06:49:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Reflü hastalarının yememesi gerekenler, bazı gıdalar sindirim anında mide ve yemek borusu arasında bulunan ve mide asidinin yemek borusuna çıkışını engelleyen özofagus kasının zorlanmadan görevini yerine getirmesine yardımcı olur. Özofagus kasında oluşan hasar kasın zayıflamasına ve görevini tam olarak yerine getirememesine neden olur. Domates, çikolata, alkol, sigara, limon, portakal, greyfurt, nane gibi gıdalar özellikle reflü şikâyeti olan kişilerde kasn düzgün çalışmamasına sebep olur. Çünkü bu tarz gıdalar mide asidi üretimini arttırarak sindirimin daha uzun sürmesine yol açabilir.

Her insanın sindirimi farklı çalıştığı için tüketilen her gıda her vücutta aynı etkiyi yaratmayabilir. Reflü takları genellikle asitli, kafeinli gıdaların tüketimi ile tetiklenir. Bazı gıdaların tüketimi ile belirtiler şiddetlenebilir. Kişi hangi gıdayı tükettiğinde reflü şikâyetleri artıyorsa o gıdadan uzak durarak reflüyü kontrol altına alabilir. Kişiye özel bir beslenme programı oluşturarak reflü şikâyetlerinden kurtulmak mümkündür.

Reflü Hastalarının Yememesi Gerekenler

Yağlı Gıdalar: Yağlı gıdalar zor sindirildiği için mide daha çok asit salgılamak durumunda kalır. Yağ ayrıca sindirimin daha yavaş çalışmasına neden olan bir besin kaynağıdır. Dolayısı ile reflü olasılığını arttıran bir özellik taşır. Yağlı ve ağır yiyeceklerden oluşturulan bir öğün yerine hafif gıdalar tercih edilmelidir. Koruyucu madde içeren gıdalar, kızartmalar ve konserve ürünlerden uzak durarak reflü kontrol altına alınabilir.

Domates: Domates sağlık açısından yararlı likopen adlı bir madde içerse de yüksek oranda asit içerdiği için reflü hastaları için uygun bir besin değildir. Domates, domates salçası, ketçap, domates sosu ve domates suyu reflüyü olumsuz yönde etkileyerek şikâyetleri arttırabilir.

Sarımsak ve Soğan: Soğan ve sarımsağı özellikle çiğ olarak tüketmek reflü ile alakalı olarak mide ekşimesine yol açar. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi her vücut yapısı farklı olabileceğinden soğan ve sarımsak her vücutta aynı etkiyi yaratmayabilir. Soğan ve sarımsağın reflüyü tetiklediğini ancak kişi kendisi anlayabilir. Eğer soğan ve sarımsak tükettikten sonra mide ekşimesi gibi reflü şikâyetleri oluşuyorsa beslenme listesinden soğan ve sarımsak çıkarılmalıdır.

Baharatlı yiyecekler: Aşırı acı ve baharat içeren yiyecekler midede yanma, ekşime gibi reflü yakınmalarına yol açabilir. Dolayısı ile yemeklere eklene baharat miktarı sınırlandırılarak reflü kontrol altına alınabilir.

Nane: Nane mide ve yemek borusu arasında yer alan kasın zayıflamasına yol açmaktadır. Bu durumda mide asidinin yemek borusuna ulaşması kolaylaşır ve asit nedeniyle yanma hissi oluşur. Reflü şikâyeti olan kişi naneli çay, şeker ve taze nane tüketiminden kaçınmalıdır.

Reflü Hastalarının Yememesi Gereken Diğer Yiyecekler
" } ] }