{ "title": "Reflü Hastaları Neler Yemeli", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-hastalari-neler-yemeli.gif", "date": "18.01.2024 23:32:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Reflü hastaları neler yemeli, toplumun %20'sinde etkili olan reflü hastalığında, beslenmenin bilinçli şekilde yapılması hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Doğru beslenerek reflü atakları engellenebilir, hastaların yaşam kalitesi yükseltilebilir. Bilinçsiz şekilde atıştırmalıkların tüketilmesi hastalar için çok zararlıdır. Hastalar beslenmelerini düzenlemeli, sakız çiğnemekten kaçınmalıdır. Sakız çiğnemek yutulan hava miktarını arttıracağından, hastalarda gaz oluşmasına neden olabilir. Bu reflüyü tetikleyici unsurlardan biridir. Hastaların doktorun vereceği beslenme önerilerine mutlaka uymalıdır.

Reflü hastalarında beslenme nasıl olmalı?

Hastaların öncelikle yağlı besinleri tüketmekten kaçınması gerekir. Çünkü yağ içeren besinler mideyi daha geç terk eder. Bu durum midede olan basıncın artmasına ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Dışarıda yenen fast food besinler yağ oranı bakımından oldukça yüksektir. Bu yüzden hastaların dışarıda bu yiyecekleri yememesi gerekir. Bu besinlerin midede daha uzun kalması nedeniyle, bunların sindirimi için daha fazla enzim salgılanmaya başlar. Bu ise mide asidini arttıran bir unsurdur. Özellikle tereyağı, krema, kaymak, margarin, yağlı soslar yağ oranı bakımından yüksek olduğundan, reflü hastalarına tavsiye edilmez.

Bunun yanı sıra çikolata, koyu demli çay, nane, kahve ve soğan tüketiminden de kaçınılmalıdır. Mide asidini uyaracak olan karbonatlı besinler, acılı baharatlar, turunçgiller, domates tüketilmemesi gereken besinlerdir. Alkollü içecekler, aşırı sıcak ve soğuk olan içeceklerde hastaların tüketmemesi gerekenler arasında yer alır. Hastaların öğünlerde fazla miktarda yemek yememesi, az ve sık yemesi gerekir. Buna uyulmazsa, artan mide basıncı reflü hastalığının tetiklenmesine neden olur.

Reflü hastaları kendi diyet menülerini oluşturmalı

Hastaların sıvıları öğün arasında alması, yemekte sıvı içmemesi gerekir. Kabızlığa neden olmayacak şekilde beslenmeleri gerekir. Kabızlık ıkınmaya neden olacağından, karın içi basıncının artmasına ve reflünün tetiklenmesine neden olur. Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olan önemli bir unsurdur. Yemekte ve yemeğin ardından 45 dakika kadar dik oturulmalı, uykuya geçmeden en az 2 saat önceden yemek yenmesinin kesilmesi gerekir. Akşam yemekleri daima küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Yiyeceklerin içinde bazılarının hastalarda farklı etkilere neden olması mümkündür. Bu nedenle reflü hastalarının bunu gözlemlemesi ve kendine uygun bir diyet programı oluşturması tavsiye edilir. Birine zararlı olan bir besin, diğer hastaya dokunmayabilir ya da tam tersi olabilir.

Reflü hastaları hangi besinlerden uzak durmalıdır

Hastaların bazı besinlerden uzak durması gerekir. Özellikle portakal, limon gibi turunçgillerden, karpuz, kavun, üzüm, çilek, kızılcık, yaban mersini gibi meyvelerden, gaz yapan baklagiller, mısır gibi gıdalardan, kızartma besinlerden, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Soslar, turşu, mayonez, cips, konserve, salamura gibi besinler tüketilmemelidir. Bunların yerine sağlıklı olan meyveli yoğurt, beyaz peynir, galeta gibi atıştırmalıklar tüketilmelidir. Çay, kahve yerine bitki çayları, meyve çayları içilmelidir. Yağınızı bile özenle seçmeli ve kullanmalısınız. Yemekleri buğulama, ızgara şeklinde pişirmeye gayret etmelisiniz.
" } ] }