{ "title": "Reflü Hastaları Ne Yemeli", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-hastalari-neler-yemeli(1).gif", "date": "20.01.2024 15:44:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Reflü hastaları ne yemeli, sindirim sorunları içinde en fazla etkili olan reflü hastalığında, bilinçli beslenmenin hastalığın tedavisinde ilk yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Özellikle kısa süreli atıştırmalıkları tüketmek ya da geniş kapsamlı kurulan ziyafet sofraları hastaların hatalı besin tüketmesine neden olmaktadır. Toplumda daha çok yaşlılarda, kilosu fazla olanlarda ve gebelerde reflü daha fazla görülmektedir. Rafine gıdaları çok tüketen kişilerde de fazla oranda reflü hastalığı görülmektedir. Reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçması ve burada hasar oluşturmasıyla etkili olur. Bu rahatsızlığı tetikleyecek gıdalar olduğundan, öncelikle bunların tüketilmemesi ve yaşam tarzında değişikliklere gidilmesi gerekir. Rahatlıkla tüketebilecekleri gıdaları bilinçli şekilde tüketmeleri gerekir.

Reflü hastalarının yemesi gereken gıdalar

Meyve ve sebzeler: Reflü hastalarının güvenle tüketebileceği meyveler kurutulmuş ve taze elma, muz ve armuttur. İçeriğinde asit olan narenciyeler yani mandalina, portakal, limon, greyfurt gibi meyveler tüketilmemelidir. Sebzelerin içinde tüketilebilecek olanlar fırında ve haşlanmış pişirilen patates, bezelye, yeşil fasulye, kabak, brokoli ve havuç bulunur. Hastalar sebzeleri kızartarak tüketmemeli, içine yağ ilave etmemelidir.

Et ve protein: Reflü hastaları için en iyi protein kaynakları yağsız dana eti, yağsız kıyma, derisi olmayan tavuk eti, ızgara ve buğulama balık eti, yumurta beyazı olabilir. Bunların hiç birine yağ eklenmemeli, yağsız pişirilmelidir. Yağlı et türlerinden kaçınılmalıdır. Çünkü yağlı besinler midede daha fazla kalarak, boşaltımın zor olmasına neden olur. Mide içinde uzun süre basıncın yüksek olması halinde, reflü atakları tetiklenir.

Tahıllar: Beslenmede düşük yağ oranlı tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Bunun için çavdarlı, kepekli, yulaflı ürünler, mısır ekmeği, pirinç ve bulgur tercih edilebilir. Mısır patlağı yağsız tüketilmelidir. Reflü hastaları her öğününde ekmek tüketmelidir. Çünkü ekmek mide içindeki sıvının bir kısmını emerek, asit miktarının azalmasına ve reflü ataklarına engel olabilir.

Tatlılar: bu gruptaki besinler hastaların en fazla zorlandığı yiyeceklerdir. Jöleli tatlılar, sütlü tatlılar, az yağlı kurabiyeler, az yağla hazırlanan kekler, çörekler reflü hastalarının tercih edeceği tatlılar arasındadır. Fakat çikolata, nane içeren tatlılardan kaçınmak gerekir. Bunlar reflüyü tetikleyen etkiler yapar.

Reflü hastalarının yiyeceklere dikkat etmesi halinde, daha rahat bir yaşam sürmesi mümkündür. Bunun yanında alkol içeren içeceklerden, sigaradan, asitli gazlı içeceklerden kaçınmaları da yararlı olur. Bu beslenme tavsiyeleri hastaların yaşamları boyunca uymaları gereken beslenme şeklidir.
" } ] }