{ "title": "Reflü Diyeti", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 00:15:28", "author": "Gavs", "article": [ { "article": "Reflü diyeti hastaların yakınmasını azaltacağı için, uygulanması önerilir. Hastalardan ilaç tedavisini desteklemek için beslenmelerine dikkat etmesi ve yaşam koşullarını değiştirmesi istenir. Diyet yaparken her yiyecek grubundan kendileri için güvenli yiyecekleri bulma imkânı olan hastalar, bu konuda bilinçlenerek sağlıklı yaşamanın önünü açabilirler.

Reflü diyetinde tercih edilmesi gereken yiyecekler nelerdir?

Meyveler ve sebzeler: Reflü hastaları için önerilen meyvelerin içerisinde en güvenli ve faydalı olanı elmadır. Elmanın taze ve kurusu, aynı zamanda suyu oldukça faydalıdır. Narenciye ürünleri asitli meyveler arasında olduğu için tercih edilmemesi gerekir. Portakal, mandalina, limon ve greyfurt bu meyveler arasında sayılabilir. Sebzeler içerisinde brokoli, havuç, kabak, fasulye, lahana, bezelye ve kızarmamış olması koşuluyla patates sayılabilir. Hastaların hiçbir sebzeyi kızartarak tüketmemesi gerekir. Haşlama, fırın ve buğulama en uygun yöntemlerdir. Sebzelerin içerisinde asit içeriği sebebiyle domates ve soğan önerilmeyenler arasında yer alır.

Protein kaynakları ve et ürünleri: Hastaların yemesi gereken et ürünleri yağsız olanlar arasından tercih edilmelidir. Yağsız dana eti ve kıyması, tavuk göğsü ve balık eti kızartılmadan tüketilmesi önerilen besinlerdir. Yumurta beyazı da protein kaynağı olarak gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Yağlı besinler midede daha fazla kaldıkları için, midedeki basıncı yükselteceklerdir. Bu sebeple reflü belirtileri tetiklenecektir. Yağlı süt ve yağlı yoğurt tüketimi de önerilmeyen besinler arasında yer alır. Daha çok probiyotik yoğurt tüketimi yapılmalıdır.

Tahıllar: Hastalar her zaman yağ oranı düşük tahıl ürünlerini tercih etmelidir. Hastalara her öğünde ekmek tüketmeleri önerildiği için, tahılları seçerken dikkatli olmaları gerekir. Ekmek tüketimi mide içerisindeki sıvıyı emeceği için, asit miktarını azaltarak reflü belirtilerine engel olmaktadır. Tahıllar içerisinde tercih edilecek olanlar, çavdar, mısır, pirinç, kepek ve bulgur içeren gıdalardır.

Tatlılar: bu gruptaki yiyecekler hastalar için fazla önerilmese de az yağ içeren tatlılar, kurabiyeler, jöleler tüketilebilir. Çikolata, nane içeren tatlılardan uzak durulması önerilir. Sütlü tatlılar, baklava gibi ağır tatlıların tüketilmesi şikâyetleri arttıracaktır.

Görüldüğü gibi hastaların özellikle yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Turşu, ketçap, baharat, mayonez ve ağır nitelikli sosların da tüketilmemesi gerekir. Beslenmesine dikkat eden hastaların alkol ve sigaradan uzak durması da gerekmektedir. Akşam yemeklerini hafif yiyerek, gece oluşacak rahatsızlıkların önüne geçilmelidir. Öğünlerini arttırarak, besinleri az miktarlarda ve iyi çiğneyerek tüketmelidirler. Kiloları fazla olan hastaların, kilo vermesi, tedaviyi destekleyici bir adım olacaktır. Sıkı giysileri giymemek, eğilerek yapılan işlerden kaçınmak, karın bölgesini daraltan kemerleri kullanmamak gerekir. Hastalara önereceğimiz en önemli etken, stresten mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmaları olacaktır.
" } ] }