{ "title": "Reflü Çeşitleri", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-cesitleri.gif", "date": "20.01.2024 18:25:01", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "
Reflü Çeşitleri, reflü oldukça yaygın olan bir hastalık türüdür. Reflü mideden göğse doğru yanma hissi oluşumuna ve şiddetli ağrılara sebep olur. Bu ağrı ve yanmanın sebebi mideden yemek borusuna doğru kaçan mide asididir. Ağızda acı ve bazen de ekşi bir tat bırakarak mide bulantısına da sebep olabilir.

Reflü Çeşitleri, insanların çoğu reflü hastası olabilir fakat bazen bu durum kronikleşir ve çok daha sık görülür bu durumda gastroözofageal reflü hastasısınız demektir. Yetişkinlerde yaşlılarda çocuklar hatta bebeklerde bile görülebilir. 12 yaş altı çocuklarda yanma şikâyeti pek fazla olmaz daha çok yutma zorluğu, öksürük, astım sıkıntıları yaşarlar.

Bebeklerde ve çocuklarda reflü, yeni doğmuş bebeklerin çoğu ilk üç ay kadar süre de reflü geçirir. En fazla on iki ay içerisinde bebeklerdeki reflü kendiliğinden geçer. Çocuklarda ise reflü sıkıntısı olup olmadığının anlaşılması zor olabilir bu durumda çocuklarda kilo kaybı, yeme zorluğu, mide bulantısı, öksürük, solunum sıkıntısı, aşırı tükürük, yeşil ya da kahverengi tükürük görülüyorsa doktora başvurmak gerekir. Doktor az ve sık öğünler yedirmenizi tavsiye eder bebekleri besledikten sonra otuz dakika boyunca dik tutmak gerekir. Veya ilaç tedavisi önerebilir.

Reflü özofajit, özofajit yemek borusunun tahriş olması ve bu tahriş sonucu şişmesi durumudur. Mide asidinin yemek borusuna kaçarak orada tahrişe sebep olarak dokuya zarar vermesi ile meydana gelen bir reflü çeşididir.

Gastroözofageal reflü hastalığı, her yaşta insanı etkileyen kronik bir sindirim rahatsızlığıdır. Reflünün kronikleşmiş halidir. Tedavi edilmezse ileri derecede ciddi rahatsızlıklara sebep olur. Bu nedenle sık ağrılarda karşılaşınca doktora başvurulmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır.

Reflü larenjiti, reflünün gırtlak iltihabı ile ortaya çıkan çeşididir. Boğaz reflüsünün en sık oluşturduğu tablodur. Ses kısıklığına, boğazda yanmaya, kuru öksürüğe, yutkunmada güçlük çekmeye sebep olur.

Larengofarengeal reflü, yani boğazda oluşan bir reflü çeşididir. Baş ve boyun bölgesindeki organları etkiler. Bu bölgedeki dokular asitlere çok duyarlıdır. Çok az bir miktarda bile mide asidi buraya çıkarsa burada tahribat yapabilir. Yutak gırtlak ve geniz patolojileri oluşur. Hatta bazı durumlarda çok ilerlediyse ağız burun sinüs ve orta kulak patolojilerini de sebep olur.
" } ] }