{ "title": "Reflü Ameliyatı", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 10:08:58", "author": "Sabia", "article": [ { "article": "
Reflü ameliyatı, ilaç tedavisi ve beslenme önerileriyle iyileşme sağlanamamış olan hastalarda uygulanması gereken cerrahi yöntemleri anlatmaktadır. Kronikleşmiş reflü sorunlarında uygulanan ameliyatlar, 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkmıştır. Ameliyatlar farklı yöntemlerle yapılmasına rağmen, temelde aynı amaca hizmet etmektedirler. Ameliyat öncesinde hastada PH metre, manometre, endoskopi gibi yöntemler kullanılarak reflünün derecesi, hasarın miktarı, mide fıtığının varlığı ve şikâyetlerin incelemesi yapılmalıdır. Ameliyatlar açık ve kapalı yöntemlerle yapılmaktadır.

Reflü ameliyatları türleri nelerdir?

Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu: Kapalı olarak yapılan bu yöntemde yemek borusunun arkasından geçirilen midenin üst bölümü, yemek borusunun alt kısmına çepeçevre sarılmaktadır. Burada midenin yemek borusunun alt ucundaki basıncı arttırması ile reflünün engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu işlem yapılırken mide ve yemek borusundan parça almak söz konusu değildir, yapılan sadece şekillendirmeden ibarettir. Bu işlem sırasında hastaya genel anestezi uygulanarak, karın boşluğu CO2 gazı ile şişirilmektedir. Göbeğin üzerinden 1 cm bir kesi yapılarak, karın boşluğunun bir kamera yerleştirilerek alanın izlenmesi sağlanır. Ardından her biri 0,5 ile 1 cm genişliğinde olan 3-4 kesi daha yapılır. Bu kesilerden sokulan cerrahi aletler yardımıyla ameliyat yapılmaktadır. Hastada mide fıtığı oluşumu varsa öncelikle bunun tamiri yapılır.

Açık cerrahi yöntem: bu yöntemde yapılan işlemler kapalı yöntemde yapılanlar gibidir. Karın yaklaşık 25 cm kesilerek, mide fıtığı varsa onarılır, ardından midenin yemek borusunun altından dolaştırılarak, reflünün kesilmesi hedeflenir. Üst karın bölgesine daha önce yapılmış cerrahi bir girişim olan hastalar, açık cerrahi yöntemiyle ameliyat edilirler. Bazı durumlarda ise laparoskopik yöntemle başlanan ameliyatlar zorunlu olarak açık yönteme dönüştürülür.

Açık ve kapalı ameliyatların farkları nelerdir?

Açık ve kapalı ameliyatlar aynı amaçlar doğrultusunda yapılsa da ameliyat sonrası yaşam kalitesi birbirinden farklıdır. Kapalı yöntemde ameliyat sonrasında hastalar daha az ağrı duyarak, 1-2 gün içerisinde hastaneden taburcu olmaktadır. Bir hafta on gün içerisinde normal yaşama geri dönen hastalar sağlıklı bir yaşam sürebilir. Açık ameliyatlar sonrasında duyulan ağrı hem daha fazla hem de 15-30 gün kadar sürmektedir. Hastanın normal yaşama geçiş süresi uzamakta, akciğer sorunları ve karın duvarında fıtıklaşma sorunları görülebilmektedir. Hastanın başka sağlık sorunları bulunmaması durumunda reflü tedavisinde Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu tercih edilen ameliyat yöntemidir.
" } ] }