{ "title": "Reflü Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/reflu-ameliyati-sonrasi.gif", "date": "21.01.2024 09:32:36", "author": "yeliz akman", "article": [ { "article": "
Reflü ameliyatı sonrası, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması şeklinde oluşan kronik bir hastalıktır. Mide ağrısı ile başlayan ağza acı su gelmesi, göğüste yanma şikâyetleriyle devam eden belirtileri vardır. Öncelikle ilaç ve tavsiyelerle tedavi yöntemi uygulanır fakat şikâyetleri gerilemeyen hastaya ameliyat önerilir. Ameliyat ise iki şekilde gerçekleştirilir: Laparoskopik yöntem, açık ameliyat.

Ameliyat riskleri, Ameliyat esnasında herhangi bir organ veya doku kesilmesi söz konusu değildir. Ameliyat sırasında yemek borusu, karaciğer dalak mide gibi organlarda yaralanma ve kanama riski nadir de olsa göz önünde bulundurulur.

Reflü ameliyat sonrası; Hasta, burna takılı bir sonda ile ameliyattan çıkar. Bu sonda mide ve yemek borusundan dışarı uzanan \"Nazogastrik Sonda\" adı verilen bir hortumdur. Ameliyat sonrasında bir gün daha bekletildikten sonra sonda çıkartılır. Hastaların çoğunda ameliyat sonrası ilk bir veya iki hafta yutma güçlüğü olabilir. Bu iki hafta sıvı ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Ekmek veya katı gıdalar üçüncü haftadan sonra tüketilmelidir. Ameliyat sonrası karında şişlik meydana gelebilir, birkaç ay içerisinde geçebilecek normal sıkıntılar arasındadır.

Reflü ameliyat sonrası diyet
Reflü ameliyat sonrası doktora başvurulması gereken durumlar
Reflü ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler
" } ] }