{ "title": "Özofajial Reflü", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/ozofajinal-reflu.gif", "date": "19.01.2024 00:31:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Özofajial reflü, normalde yemek borusunun altında alt özafagus sfinkter denilen bir kapak mekanizması bulunmaktadır. Yutkunma sırasında bu mekanizma açılmakta ve yemek borusundan mideye geçişi sağlamaktadır. Dinlenme sırasında ize daralmakta ve mide asidinin yemek borusuna geriye kaçmasına engel olmaktadır. Buradaki kapak mekanizmasının gevşemesi haline, yutkunma sırasında alan uzun süre süre açık kalır, dinlenmede bile daralamaz. Böylece mide içeriği yemek borusuna geri gelerek, yemek borusunda hasara neden olur. Normalde yemek borusunda asit olmadığından, burada asitten koruyucu mekanizmalar bulunmaz. Bu yüzden mide asidi yemek borusuna zarar verir. Bu gastro Özofajial reflü olarak adlandırılır. Yetişkinlerde %20 oranında reflü, reflü olanların %80 kadarında da mide fıtığı bulunmaktadır.

Özofajial reflü belirtileri nelerdir?

Hastalarda göğüste yanma, ağza acı ve ekşi bir sıvının gelmesi, göğüste ağrı hissedilmesi, diş çürükleri ve öksürük gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin sebebi mide asidinin yemek borusunun mukozasına zarar vermesi, özofajite neden olmasıdır. Mukozada ortaya çıkan hasarın derecesine göre, Özofajial reflü 1 ve 4. Evre arasında sınıflandırılır.

Özofajial reflü tanısı nasıl yapılır?

Bu hastalığın teşhisinde kullanılan bazı tetkikleri bulunmaktadır. Bu tetkikler 24 saat pH metre, manometri ve endoskopidir. Teşhis için en önemlisi 24 saat pH metre tetkikidir. Bu yemek borusu altına yerleştirilen katater yardımıyla pH elektrotu konur. Bu 24 saat süreyle buradaki pH değerlerini kaydetmekte ve analiz etmektedir. Bu değerlerin uzun süre 4 altına düşmesi halinde, özofajial reflü tanısı konabilir.

Özofajial reflü tedavisi nasıl yapılır?

Hastalara özofajial reflü tanısı konduğunda, ilk olarak proton pompa inhibitörleri ile ilaç tedavisine başlanır. Bu grup ilaçlar midede asit miktarını azaltarak, semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Fakat bu tedavi hastalığın oluşmasına neden olan sfinkter gevşekliğine çözüm getirmez. Bu tedaviye yanıt vermeyen, ilaç kullanmayı istemeyen, Barret's özofagus tanısı konmuş hastalara cerrahi tedavi uygulanır.

Reflü tedavisinde en yaygın cerrahi yöntem nissen fundoplicatio diye tanımlanan, laparoskopik olarak yapılan cerrahi işlemdir. Bu operasyonda midenin üst tarafını yemek borusu altına sararak, buradaki basıncın düşürülmesi hedeflenir. Bu mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına engel olur. Bölgenin daraltılmasıyla, hasta yutkunma sırasında zorlanır, ağrı oluşur ve kusma meydana gelebilir. Bu darlığın iyi ayarlanması cerrahın deneyimi ile aşılacaktır.
" } ] }