{ "title": "Hamilelikte Reflü", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/hamilelikte-reflu.gif", "date": "20.01.2024 04:07:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte reflü, gebe kadınların çoğunluğunu etkilemektedir. Bazıları hamileliğin başlangıcında, bazıları da ileri dönemde reflü sorunundan etkilenebilir. Bazı kadınlarda gebeliğin ilk belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Hamilelikte etkili olan reflü genellikle gebeliğin sonlamasıyla birlikte herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın sona erer. Mide içeriğinin ya da sıvıların yemek borusundan ağza gelmesi şeklinde etkili olan reflü, hastalarda göğüste yanma, mide yanması gibi etkilere de neden olur. Hamilelik döneminde anne adaylarının en fazla yakındığı sorunlardan biridir.

Hamilelikte reflü neden olur?

Bu dönemde reflü yakınmalarının artması, progesteron hormonunun mideyle yemek borusunun birleşimindeki kasları ve kapakçığı gevşetmesi ve mideden sıvı çıkışını kolaylaştırması nedeniyle olur. Progesteron hormonu hamilelikte artan hormonlardan biridir. Ayrıca bu dönemde rahmin büyümesiyle birlikte karın içi basıncının yükselmesi ve mideye yaptığı baskı, midedeki içeriğin yemek borusuna kaçmasına sebep olur. Yani hamilelikte reflü yakınmalarının ortaya çıkışı hormonal ve mekanik nedenlerden kaynaklanır. Bu süreçte yemek borusu hareketinde yavaşlama, mide boşaltım hızında uzama meydana gelir. Bu gelişmeler bebeğin daha fazla besin emilimi yapmasını sağlar. Ancak mide basıncı yükselir ve geriye kaçış kolay hale gelir.

Hamilelikte reflü tedavisinde neler yapılır?

Hamilelikteki reflü rahatsızlığında ilk olarak ilaç kullanılmadan çözüm bulunmalıdır. Bu yüzden bazı önlemler alınarak, belirtilerin azaltılmasına çalışılmalıdır. Bu tedbirler normal hastalar içinde geçerlidir.
Hamilelikte reflü tedavisi sırasında ilaç kullanımı

Hamilelikte genel kural çok gerekmedikçe ilaç kullanımının olmamasıdır. Fakat reflü yaşam kalitesini bozacak düzeyde etkili oluyorsa, alınan önlemler iyileşmeye yardımcı olmuyorsa, ilaç kullanımına geçilebilir. Bu ilaçların kullanımına az riskli grupta olan antiasitler ile başlanabilir. Bunlar şurup ya da çiğneme tableti şeklinde olabilir ve yemeklerden sonra kullanılır. İçeriğinde yüksek miktarda sodyum olan antiasitlerin ödem yapma riski olduğundan, alüminyum içerenlerinde kabızlık yapma riski olduğundan, bunlar hamilelikte kullanılmamalıdır. Bu şekilde reflü sorunu çözülemezse, doktorun önerisiyle H2 reseptör antagonisti ve proton pompa inhibitörü denilen ilaçlardan kullanılabilir. Ancak bunların bilinçsizce kullanımından kaçınılmalıdır.
" } ] }