{ "title": "Damar Reflüsü", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/damar-reflusu.gif", "date": "21.01.2024 13:18:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Damar reflüsü, cilde yakın olan toplardamarların genişlemesi ve kıvrımlı bir hale gelmesidir. Bu sorun varis olarak tanımlanan ciddi bir toplardamar sorunudur. Bu rahatsızlığı nedeni genellikle toplardamarlarda olan kapakların yetmezliğinden oluşur. Bazen de damarlarda olan tıkanıklıktan kaynaklanır. Venöz yetmezlikte tek yönlü olarak akciğere gitmesi gereken kirli kan, bacaklardaki damarda olan fonksiyon bozukluğu nedeniyle terse yani ayağa kaçar. Bu durum mide sıvısının yemek borusundan ağza kaçması yani reflü olarak tanımlandığı gibi, akciğerlere gitmesi gerekli olan kirli kanın ayağa kaçması da damar reflüsü olarak tanımlanır.

Damar reflüsü nasıl oluşur?

Damar reflüsü ile kirli kan damarlarda birikmekte ve varise neden olmaktadır. Bu ağrıya, şişkinliğe ve kaşıntıya sebep olur. İlerleyen rahatsızlıkta buna bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle ayakta iyileşmesi zor yaralar oluşmaya başlar. Büyük varislere kirli kanın yavaş akması nedeniyle, kanda ani pıhtılaşma olabilir, pıhtı derin venlere, akciğerlere kaçabilir. Bu yaşamsal risk oluşturan bir etkendir. Damar reflüsü %95 oranında yüzeysel venlerde, daha nadir olarak derin venlerde oluşur. Yüzeysel damarlar bacaklardaki yedek damarlardır. Bunlar kesilebilir, vücutta başka alanlarda kullanılabilir, aynı zamanda lazer ve köpükle kapatılabilir. Derinde olan damarlarda sorun olmadığı takdirde, bu işlemlerin yapılması bacakta soruna neden olmaz. Derin damarlar ise elzem olduğundan bunlara lazer, ameliyat gibi işlemler uygulanamaz. Bu damarlar kirli kanı akciğerlere gönderemediğinde, yüzeysel damarlara gönderir. Görevi ağırlaşan yüzeysel damarlarda genişleme, kıvrılma ve varisleşme meydana gelir. Bu hastalarda yüzeysel damarlar işe yarayan damarlar haline geldiğinden, bunlara herhangi bir girişim yapılmaz. Çünkü bacaklardaki dolaşımın bozulması söz konusu olur.

Damar reflüsünde klinik bulgular

Bunun en belirgin özelliği varislerin oluşmasıdır. Bunlar büyüklüklerine göre, kılcal varis, orta boy ya da büyük boy varis olarak tanımlanır. Kirli kan bacakta damarda biriktiğinden, şişme, ağrı, kaşıntı, kramp, cilt renginde koyulaşma, yara ve flebit olabilir.

Damar reflüsünde tanı nasıl konulur?

Tanı için en önemli tetkik renkli doppler ultrasonografi çekilmesidir. Böylece ciltten belli olmayan iç varisler belirlenir ve damar reflüsüne neden olan kaynaklar tespit edilir. Hem de derin ve yüzeysel yetmezlik belirlenir. Damarlarda olan tıkanıklıklar ekarte edilir. Bazen kasığın üzerindeki damarların incelenmesi için BT, MR ya da klasik venografi yapılabilir.

Damar reflüsünde tedavi nasıl yapılır?

Tedavide önce varise sebep olan damarların belirlenmesi gerekir. Derin damarlarda yetmezlik varsa, ilaç tedavisi ve varis çorabı kullanılır. Başka bir girişim yapılmaz. Tıkanıklık olduğu tespit edildiyse, burası stentle açılır. Kasık altında sorun varsa, buraya genellikle girişim yapılmaz, diğer yöntemler uygulanır. Damar reflüsünde derin venlerle ilgili yetmezlik ve tıkanıklık daha nadir olur. Yüzeysel damarlarda olan sorunlarda lazer yöntemi, köpük ve radyofrekans gibi yöntemler kullanılarak, varisler tedavi edilebilir. Bu şekilde ağrısız bir tedavi uygulanır, kalıcı olarak damar reflüsünden kurtulabilirsiniz.
" } ] }