{ "title": "Boğaz Reflüsü", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/bogaz-reflusu.gif", "date": "19.01.2024 18:25:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Boğaz reflüsü, Toplumda oldukça sık karşılaşılan ve ciddi bir hastalık olan reflünün iki çeşidi bulunmakta ve her iki çeşidin tedavisi farklı şekillerde yapılmaktadır. Reflünün ilerlemesi oldukça uzun sürede olmakta ve tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır. Reflünün tıp dilinde GÖR ve LFR olarak adlandırılmaktadır. GÖR, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak ifade edilmektedir. LFR reflünün GÖR türüne göre toplumda daha sık karşılaşılmaktadır. Reflünün bu türünde mide asidi yemek borusuna ulaşarak oradan yutağa, yutaktan da gırtlağa yani ses tellerinin arkasına kadar ulaşır. Reflünün bu türü boğaz reflüsü olarak tanımlanır.

Boğaz Reflüsü Neden Olur?

Boğaz reflüsü de diğer reflü türleri gibi aşırı kilo, yağlı gıdaların fazla tüketilmesi, gece geç saatlerde yemek yeme alışkanlığı, strese maruz kalma, mide yapısında gerçekleşen farklılıklar gibi nedenlerden dolay oluşum gösterebilir.

Boğaz Reflüsü Nasıl Gelişir?

Boğaz reflüsü uzun süre herhangi bir belirti vermez ya da hafif belirtiler ile seyreder. Ortaya çıkan hafif belirtiler genellikle mide hastalıklarını akla getirmez. Bu nedenle de reflü başka rahatsızlıklarla karıştırılabilir ya da tedavisi ihmal edilebilir. Bu durumda reflü ilerleyerek doku hasarını attırır ve iyileşme süreci daha geç olur. Hastalara genellikle farenjit ya da tonsillit teşhisi konularak hastaya antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Boğaz Reflüsünün Belirtileri Nelerdir?
Boğaz Reflüsü Kimlerde Görülür?

Boğaz reflüsü genellikle herkeste görülebilen yaygın bir hastalıktır. Ancak ileri yaşlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Beslenme alışkanlıkları düzenli ve sağlıklı olmayan, strese fazla maruz kalan ve fazla kilolu kişilerde daha yaygın görülen bir hastalıktır.

Boğaz Reflüsü Nasıl Teşhis Edilir?

Boğaz reflüsü endoskopik yöntem ile yapılan ses teli muayenesi sayesinde teşhisi edilebilir. Gırtlağın arkasında oluşan ödem, kızarıklık ya da dokuda oluşan şişlik boğaz reflüsünü akla getirir. Mideden salgılanan ve yemek borusuna ulaşan asit üst yemek borusu kapakçığını geçerek oradan nefes borusuna doğru ulaşır. Bu kısım gırtlağın arka tarafıdır ve reflü nedeniyle oluşan farklılıklar bu alanda gerçekleşir. Tüm bu belirtiler reflünün varlığını vurgular.

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü tedavisinde 3 farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemlerin en önemlisi yaşam tarzında yapılacak değişimlerdir. Bu değişimler fazla kilolardan kurtulmak, beslenme alışkanlıklarını değiştirmek olarak sıralanabilir. Beraberinde mide asit salgısını bloke eden ilaçlar kullanılır. Eğer uygulanan tedavi seçeneklerine rağmen reflü kontrol altına alınamıyorsa cerrahi düşünülür. İlaç tedavisi ile yaşam tarzında yapılan değişimler bir araya getirildiğinde reflü büyük oranda tedavi edilebilir.

Boğaz Reflüsü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boğaz reflüsü tedavisi ihmal edilirse kronik öksürük, kronik farenjit, ses tellerinde ödem, kitle, se kısıklığı, astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarına yol açabilir. Bu hastalıklar nedeniyle gırtlak kanserinin gelişme riskinde artış yaşanır.
" } ] }