{ "title": "Bebeklerde Reflü", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/bebeklerde-reflu.jpg", "date": "21.01.2024 08:45:47", "author": "Semerat", "article": [ { "article": "
Bebeklerde reflü, normal olarak sayılabilir. Doğumdan sonraki 3 ay boyunca, emdikleri sütü dışarıya çıkarmamaları için, yemek borusunun 2 cm'ye ulaşması gerekir. Bebeklerde bu mesafe henüz 0,5 ile 1,0 cm arasındadır. Ancak 3 aydan sonra normal boyutlara geleceği için, bu tepkinin görülmesi normal kabul edilebilir. Bebekler dik durmaya başladıkları ve karın kasları da kuvvetlendiği için, bu dönemde sorunların ortadan kalkması gerekir. Bebeklerde devam eden reflü belirtileri varsa, nörolojik sorunların araştırılması gerekir.

Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?

Bebeklerin yaşadığı bu sorunlar, solunum ve sindirim sistemi ile alakalı olabilir. Sindirimden kaynaklanan sorunlarda öğürme, kanlı kusma, huzursuzluk, göğüs yanması, yemek esnasında ağrı çekilmesi, safrasız kusma gibi belirtiler görülür. Solunum sisteminden kaynaklanan bir sorun varsa, akciğer enfeksiyonları, solunumda zorluk ve kesinti, astım, öksürük şikâyeti gibi belirtiler görülür. Bazı durumlarda ise diş çürükleri, midedeki asitten kaynaklanan kanamalar, demir eksikliği de görülebilmektedir. Nörolojik rahatsızlıkları olan çocuklarda meydana gelen kasılmalar hastalığı tetikleyen nedenler arasında yer alır.

Bebeklerde reflü tanısı nasıl konur?

Yukarıda belirtilerin hastalığın tanısına yardımcı olmasına karşın, yapılacak bazı tetkiklerle kesin tanı konması mümkün olacaktır.

Özofagus mide duedenum grafisi (ÖMD): Ağızdan yemek borusuna verilen, röntgenle izlenen sıvı sayesinde midedeki yemek borusuna olan kaçaklar belirlenir. Bu tetkikte iki kez reflü görülmesi veya verilen sıvı yemek borusunda yetersiz şekilde ilerliyorsa hastalığın kesin tanısı konulmaktadır.

24 saat PH monitorizasyonu: Özel bir kataterin burundan mideye gönderilmesiyle, 24 saat içerisindeki kaçaklar tespit edilir. Bu testte PH değerinin 60 dakikadan fazla 4,0 ve altında kalması reflü tanısını koymaya yardımcı olur. Tanı koymak için oldukça önemli bir tetkik sayılır.

Yemek borusu monometrisi: Yemek borusunda alt kısmının yeteri kadar kasılamayıp, mide asidine engel olamadığı durumlarda, yemek borusunun basıncını ölçmeye yarayan bir testtir.

Mide boşaltım sintigrafisi: Mide boşaltımı zayıf olan hastalara uygulanan bir tetkiktir. Tetkik sayesinde mide çıkışına yapılacak işlemleri belirlenir.

Endoskopi: Yemek borusunda asit sebebiyle oluşan yanıkların teşhis edilmesi için uygulanan tetkiktir.

Bebeklerde reflünün tedavisi nasıl olur?

Bebeklerde yaşanan hastalıklarda 3-4 hafta süresince mamayı dik olarak yedirme, sık ve az miktarda beslenme, koyu kıvamlı mamalar yedirme ve sırt üstü yatırma gibi tedbirler uygulanarak gelişmeler izlenir. Bu süre zarfında iyileşme gözlenmezse, mide asidini düşürecek proton pompa inhibitörü ve mide boşaltımını hızlandıracak ilaçların kullanımına geçilir. Bu ilaçlar kullanılırken, yukarıdaki tedbirlere de devam edilir. Bu uygulamalar sonunda iyileşme sağlanamazsa, laparoskopik yöntemlerle cerrahi uygulamaya geçilir.

Bebeklerde cerrahi tedavi gerektiren belirtiler nelerdir?
" } ] }