{ "title": "Bebeklerde Reflü Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/bebeklerde-reflu-nasil-anlasilir.gif", "date": "19.01.2024 22:09:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde reflü nasıl anlaşılır, bebeklerde özellikle ilk 3 ay içindeki reflü belirtileri oldukça normal kabul edilmelidir. Çünkü 3 ay süresince aldıkları sütü dışarıya çıkarmamaları için, bebeklerin yemek borularının 2 cm'ye kadar olması gerekir. Ancak bebeklerin bu dönemde yemek borusu 0,5-1,0 cm arasında olur. Fakat bebekler dik oturmaya başladığında, karın kasları kuvvetlendiğinden, reflü sorunlarının ortadan kalkmış olması gerekir. Hala daha reflü belirtilerinin devam etmesi halinde, bebeklere nörolojik sorunların varlığına da bakılması gerekir.

Bebeklerdeki sorunlar sindirim sisteminden ya da solunum sisteminden kaynaklanabilir. Sindirim sisteminden kaynaklandığında öğürme, huzursuzluk, kusma, göğüste yanma, yemekte ağrı hissedilmesi gibi belirtiler ortaya çıkar. Solunum sisteminden kaynaklandığında ise akciğer enfeksiyonları, nefes almada zorluk, astım yakınması, öksürük gibi belirtiler olur. Bazen diş çürükleri, mide asidinin neden olduğu kanamalar, demir eksikliği olabilir. Bebeklerde nörolojik sorunlardan kaynaklanan kasılmalarda, reflüyü tetikleyici sebeplerden biridir.

Bebeklerde reflü teşhisi nasıl yapılır?

Bebeklerde yukarıdaki belirtilerin olması halinde, reflünün varlığı ortaya çıkabilir. Ancak kesin teşhis için bazı testlerin yapılması gerekir.

Özafagus mide duedenum grafisi (ÖMD): Yemek borusuna ağızdan yerleştirilen ve röntgenle takip edilen özel sıvıyla midede olan ve yemek borusuna giden kaçaklar belirlenir. Test sırasında 2 defa reflü izlenmesi ya da özel sıvının yemek borusunda gerektiği gibi ilerlememesi halinde reflü teşhisi yapılır.

24 saat PH monitorizasyonu: Burundan özel bir katater ile mide girilmekte ve 24 saat süreyle olan kaçaklar belirlenir. Tetkik sırasında PH değeri bir saatten fazla 4,0 ya da bunun altında kalıyorsa, bebeklerde reflü teşhisi yapılır. Bu reflünün belirlenmesindeki en önemli testlerden biridir.

Yemek borusu monometrisi: bu test yemek borusunun altının yeterince kasılmadığında, mide asidine engel olamadığında yemek borusunun basıncını ölçer.

Mide boşaltım sintigrafisi: bu mide içeriğinin boşaltılması zayıf olan hastalarda kullanılan bir testtir. Bununla mide çıkışına yapılması gereken işlemler tespit edilir.

Endoskopi: Yemek borusundaki asit yüzünden kaynaklanan yanıkların belirlenmesinde kullanılır.

Bebeklerde reflü tedavisi nasıl yapılır?

Reflü sorunu olan bebeklerde 3-4 hafta mamanın dik olarak yedirilmesi, az ve sık beslenmeleri, mamaların daha koyu kıvamda hazırlanması ve sırt üstü yatırılmaları gibi önlemler alınarak, bebeklerdeki etkisi izlenmelidir. Eğer bu tedbirlerle iyileşme elde edilemezse, mide asidini düşürmek için proton pompa inhibitörü kullanılarak, mide boşalmasını hızlandıran ilaçlarla birlikte reflü tedavisine başlanmalıdır. Fakat ilaç tedavisiyle birlikte, koruyucu önlemelerde alınmalıdır. Bu tedavilerden sonuç alınamaması halinde, kapalı cerrahiyle tedaviye başlanır. Bu karar bebeklerde reflünün kronikleşmesine fırsat verilmeden alınmalıdır. Önemli olan bebeklerin sağlığının korunmasıdır.
" } ] }