{ "title": "Bebek Reflü Yastığı", "image": "https://www.reflu.gen.tr/images/bebek-reflu-yastigi.gif", "date": "19.01.2024 01:47:25", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Bebek reflü yastığı bebeklerde reflu kapakçığı tam gelişmediği amaçlı mide asitleri yiyecek borusuna kaçar ve bu da sıkça kusmalarına ne sebeple olur. Bu yastık yatış pozisyonunu düzenleyerek mide asidinin yiyecek borusuna gerçek ilerlemesini önler. Hemen Yan yatış şeklinde beli ve karnını savunan yastıkları yardımıyla bebek huzurlu eder. Surat üstü yatış olduğunda verdiği eğilim yardımıyla midesi huzurlu ederken, süngerde bulunan delikler soluksuz kalmasını önler.

Yetişkinlerde görülen reflü sağlık sorunu ve mide yanması model bilinir, esasında bebeklerde fazladan görülüyor. Çok kusmayla ve öksürme ile kendini gösteren reflüde; en mühim puan 'sabırlı olmayı' bilmek ve kolay tedbirler almak. Yüzdelik 80'i bebek bir yaşına geldiği zaman atlatılan reflüye karşı; bebeğinizi baş dik yatırın, anne sütüyle az ve sıkça besleyin, biberondan uzak durunuz.

Bebeklerde reflü olur mu?

Yetişkin sağlık sorunu model bilinir şayet esasında durum tam tersidir. Reflü sağlık sorunu, sanıldığının tersine yalnızca yetişkinlerde görülmez; üstelik daha sık sık bebekler ve çocuklarda görülür. Bebeklerde reflünün sık görülme sebebi, alınan gıdaların mideye geçişine müsaade veren kapakçık sisteminin şimdilik olması gerektiği kadar çalışmıyor olması ve bebeklerin genellikle yatar pozisyonda iken, sıvı/akışkan gıdalar ile beslenmesidir.

Bebeklerde reflünün belirtileri nelerdir?

Bebeklerin fazla mama yedikten ya da süt emdikten bir zaman daha sonra yediklerini çıkarırlar. Birtakım bebeklerde bu daha sık ve yüklü model görülmektedir. Bebekler yediklerini çok sık çıkardıklarında, anne ve babalar telaş yaparak doktora başvurur. Reflü; birçok çeşitli belirtiyle birlikte kendisini gösterdiği amaçlı ve diğer uzuvları da etkilediği amaçlı birçok hastalıkla karıştırılabilmektedir. O sebeple belirtilerini oldukça iyi bilmek gerekmektedir. Bir daha eden üst solunum yolu irinleri, son bulmayan ses kısıklıkları, hırıltı şikâyetleri, öksürük benzeri solunum karayolu belirtilerinde, reflü sağlık sorunu olasılığı düşünülmelidir.

Bebeklerde oluşan reflü farklı hastalıklara da ne sebeple olur mu?

Bebeklik döneminde meydana gelen reflüler genellikle kendi kendine ya da alınacak birtakım önlemlerle düzelmekle birlikte birtakım çeşitli hastalıklara da ne sebeple olabilmektedir. Şunlar içerisinde en sık sık rastladıklarımız; yiyecek borusu deformiteleri, larenjit, solunum yolu enfeksiyonları, zatürree, anemi, sinüzit ve ortada kulak irini sayılabilir.

Ne benzeri tedbirler alınabilir?

Bebeğin reflüden az etkilenmesi amaçlı duruş şekline çok İlgi etmek gerekir. En gerçek pozisyon; yiyecek yedikten daha sonra onları karın üstüne baş yukarıda olacak biçimde yatırmaktır. Fakat bebeklerin birçok bu biçimde durmak istemez ve ağlarlar; bu vaziyette bebek sırt üstüne ve baş ve gövdesi dik olacak biçimde 45 derecelik açıyla, yukarıda olacak biçimde yatırılabilir. Bu duruş amaçlı yataktan kaymayı önleyici yastıklardan faydalanılabilir. Her şeyden önce; anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü daha az görülür. Bebek olası olduğunca anne sütü ile, az ve sık aralıklarla beslenmeli. Anne sütü almayan bebeklerde; mamada değişim inşa edilmesi, reflünün bir zaman azalmasını olanağı sağlar şayet bir zaman daha sonra yakınmalar tekrar başlar. Biberonla beslenmek de reflüyü artırıcı amaç yapabilmektedir; bebek biberondan mamayı çekemediği zaman daha çok miktarda gökyüzü yutar ve sonuçta reflüyü tetikler. Sert yiyeceklerle ve kaşık ile beslenmeye geçildiği zaman reflünün azalma gösterdiği görülür.
" } ] }